Г-н Кацаров, каква е мисията на Топлофикация Перник?            Топлофикация Перник

...
Г-н Кацаров, каква е мисията на Топлофикация Перник?            Топлофикация Перник
Коментари Харесай

Ясен Кацаров:Природният газ по –скъп от въглищата, но по-екологичен

Г-н Кацаров, каква е задачата на Топлофикация Перник?

            Топлофикация Перник е основана, с цел да подсигурява производството на услуги от първа нужда, които се възприемат като даденост за обществото, само че това тълкувание не е напълно вярно.

Да имаш парно се има за даденост, само че убеждавам Ви, че в такава сложна пазарна обстановка доставянето на топлинни услуги става все по –трудно и комплицирано. Отношението и разбирането на чиновниците и управлението не е същото.

            Каква е разликата в разбирането на чиновниците на Топлофикация Перник?

            Всички чиновници работят с ясната мисъл, че плодът на техния труд основава комфорт, внася уют в дома и основава условия за успокоение, изключително в студените дни през зимата. Без развиването на Мини Перник и Топлофикация Перник, градът ни нямаше да бъде същият. Освен многото работни места, които сме разкрили, отоплението щеше да бъде огромен проблем за популацията. Всички топлофикации  в страната работят в сложната обстановка да купуват горива от свободния пазар, а да продават на контролиран. Запазването на по-ниски цени е значимо за потребителите, само че един ден този огромен дисбаланс може да докара до това просто да няма кой да доставя парно. И в случай че да вземем за пример една общинска топлофикация  може да си разреши да натрупа големи задължения, то една частна няма по какъв начин да издържи дълго. Трябва да се намерения на държавническо равнище по какъв начин този систематичен проблем да бъде позволен оптимално заслужено и ефикасно.

            На 15 септември обявихте, че разширявате партньорството си с учебните заведения в града. Защо обърнахте внимание точно на учениците?

            Голяма част от потребителите на нашите услуги са децата. Звучи като факсимиле, но  това са децата, които са бъдещето на нашата страна! Правим всичко допустимо да осигуряваме качество на налична цена и то в тежки условия. От позицията на обществено насочено сдружение, което мисли за бъдещето на нашите деца, Топлофикация Перник се ангажира и с поддръжка на деца в неравностойно състояние. Мога да дам доста образци през годините, в които сме помагали и ще продължим да го вършим.

            Споменахте тежките условия. Кои тъкмо стопански условия нанасят най-силен удар върху активността?

            Ако би трябвало да приказваме директно, за топлофикациите, изключително тези с главно гориво въглища, сега максимален проблем са високите цени на въглеродните излъчвания. Цената им се подвигна над 12 пъти! Това са 1200%!!!

За всеки звук употребявани въглища плащаме 12 пъти повече спрямо цената, която сме заплащали преди няколко години. Това е и една от аргументите да работим по планове за последователно заменяне на въглищата с природен газ и биомаса.

            Въвеждате природен газ, само че цените му също бележат растеж?

            Така е, в случай че проучваме макроикономическата картина, природният газ, който желаеме да въведем, също става все по-скъп, само че е по-екологичен. Зелената договорка и зелените политики имат своята висока цена. Това е истината. Дано ние българите като общество и страна успеем да платим по –ниска и обективна обществена и чисто финансова цена за това един ден да имаме по-чиста природа.  Въглищата към момента са най-евтината суровина, само че съгласно последните европейските условия са на практика обречени във времето. Говори се България да поеме ангажимент до 2036 да затвори всички въглищни централи. Честно казано не знам дали това е напълно реалистично и дали са правени виновни планове какво ще се случи с енергетика тогава. От къде ще има ток, парно и то на относително допустими цени. Предстоят тежки решения. Ние в Перник  вършим всичко допустимо да осигуряваме качество на налична цена в изискванията на голяма инфлация, пикове на пазарите на първични материали, високите цени на въглеродните излъчвания и всички драконовски ограничения на Европейския съюз, с цел да осъществяваме и ние стремежите на Зелената договорка тук в Перник.

            Какво ще кажете за край на диалога?

            Не желая краят да е обвързван с компликациите. Бих желал да прикани и други компании и организации, които имат опция да оказват помощ на тези, най-невинните измежду нас – българските деца, да имат равни условия със своите другари, другарчета и връстници от другите страни. Всеки от нас жителите има своята отговорност или виновност, кой по-малка, кой по-голяма  за това какво е положението на нашето общество и страна. Децата нямат такава отговорност. Те не са отговорни. За това дано създадем по този начин,че те един ден да имат по-добър и спокоен живот от нас!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР